Deze website gebruikt cookies (en vergelijkbare technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren, als ook voor social media. Door verder gebruik te maken van onze website, gaat u hiermee akkoord.
Deze website gebruikt cookies. Doorgaan betekent akkoord.

Historie

De familie Van de Kamp woonde van 1932 – 1940 op boerderij Wustergoed in Bennekom. In 1932, tijdens de crisis, was iedereen bezig met allerlei ideeën om zich in levensonderhoud te voorzien. Overgrootmoeder van de Kamp had als jong meisje van haar moeder kaas leren maken in Driebergen en introduceerde dit in 1933 in Bennekom. Hierdoor konden zij zich goed voorzien in hun levensonderhoud.

Ontwikkeling

In de Tweede Wereldoorlog is hun boerderij Wustergoed plat gebombardeerd, waarna de familie van de Kamp na de oorlog op boerderij Hoekelum kwam te wonen. In de jaren zestig heeft het bedrijf toen een mechanisatie doorgemaakt door de gebroeders Huib en Gert Van de kamp die het bedrijf van hun vader overnamen.

Het werd een gemengd bedrijf met akkerbouw en veeteelt. In totaal waren er 400 mestvarkens, 130 stuks rundvee en circa 40 hectare aan landbouwgrond. In de zomer werden de schuren gebruikt als kampeerboerderij, waar dan 85 mensen konden slapen.

Omdat het bedrijf 130 koeien had, stond het kaasmaken altijd centraal. In de jaren 80 koos men voor zuivelbereiding zoals boter en karnemelk, yoghurt en kwark etc. Daarbij werd ook een link gelegd om op recreatieve wijze de mensen de mogelijkheid te bieden zelf kaas te maken.

Verschuiving naar recreatie

Een bijgebouw van de boerderij (’t Schot) diende vroeger als een schaapskooi. In 1987 is ’t Schot herbouwd, waarin de kaasmakerij gesitueerd is met daarin een boterkelder, de koffiekamer en een ruimte om mensen te ontvangen.

In 1965 werd Diederick van de Kamp geboren op boerderij Hoekelum. Hij ging in 1999 samenwerken met zijn vader. In 2004 nam Diederick van de Kamp het roer over van zijn vader en kwam met zijn gezin op boerderij Hoekelum wonen.

Onder leiding van Diederick werd De Schuur en De Deel gerestaureerd. zodat er aan de toenemende vraag voor recreatie kon worden voldaan.

Door de verkoop van de koeien, kwam langzaam ook een eind aan het eigen kaas maken en verkopen. In het voorjaar van 2011 is Boerderij Hoekelum gestopt met het maken van eigen kaas. Maar nog altijd wordt de workshop Zelf Kaas Maken zeer druk bezocht.

Wilt u meer weten, bel ons gerust om de mogelijkheden te bespreken of neem contact met ons op via ons contactformulier.